COUNSELING

Bij counseling wordt ingegaan op wat meet meer algemene klachten waar jij tegenaan blijft lopen. We gaan wat dieper dan bij coaching in op wat er in het verleden heeft plaatsgevonden en waar jij nog niet los van bent. Later vloeit counseling samen met het meer doelgerichte coachen. Je kunt zelf aangeven of je het prettig vind of juist niet.

 

Het doel van pastorale counseling is om je te helpen ontdekken waar je probleem vandaan komt en te gaan werken aan een oplossing. Verschillende problemen, waaronder angst kunnen ontstaan door een onveilig gevoel vanuit je jeugd, maar ook door hoe je naar jezelf kijkt en welke waarde je, vaak onbewust, aan verschillende situaties hebt gegeven die onrust of angst op hebben gewekt. De weg eruit ligt vaak dichter bij dan je denkt, maar vaak beschik je niet over de juiste vaardigheden om dit aan te pakken. Een counselor, wat letterlijk betekent: raadgever, is erop gericht om inzichten te verschaffen plus de daarbij de benodigde methodes, vaardigheden en handvatten.

Counseling betekent:

  • tijdelijk te gast zijn in het leven van anderen en daarin voorzichtig meekijken zonder te oordelen
  • onvoorwaardelijke en positieve aandacht geven
  • zorgvuldige inleving tonen
  • helpen om emoties beter te hanteren
  • helpen een probleemoplossende instelling als tweede natuur te ontwikkelen
  • helpen kiezen om effectiever te leven

Soms kun je door een periode heen gaan waarin persoonlijke situaties de overhand hebben gekregen en je niet goed meer weet hoe je verder moet. Verschillende soorten van klachten zijn er vaak de oorzaak van dat mensen zich beperkt of zelfs geblokkeerd voelen waardoor zij niet kunnen stralen in het leven en veel moeten missen. Het leven lijkt haar glans verloren te hebben. Dit kan komen door situaties die op dit moment spelen of die in het verleden zijn gebeurd. Maar ook onzekerheid en een laag zelfbeeld kunnen je soms flink in de weg zitten.

Samen gaan we kijken waar het mis is gegaan, hoe de gewenste situatie eruit zou kunnen zien, en hoe we dit stap voor stap kunnen bereiken. Vaak is het zo dat alleen al door de situatie in het licht te brengen door erover te praten, je al verlichting kunt ervaren. Doordat er nieuwe inzichten en sleutels worden aangereikt kun je steeds meer gaan ervaren dat je met plezier en zelfvertrouwen door het leven mag gaan!

Specialisatie:

angst- en paniekstoornissen
onzekerheid / laag zelfbeeld